Kivenä Kymsoten kengässä

 

Sainpa tämänkin kokea lyhyellä poliittisella urallani. Kymsoten toimitusjohtajan esitys hallitukselle viime torstaina, jossa nimetään Kymsoten massiivista kiinteistöomaisuutta hallinnoivan Kymsoten kiinteistöt Oy:n uusi hallitus. Edellisessä hallituksessa oli viisi jäsentä, kaksi Kokoomuksesta ja SDP:stä, sekä yksi Keskustasta, joka oli maakunnan kolmanneksi suurin puolue tuolloin. Nyt kolmanneksi suurin on Perussuomalaiset.

Toimitusjohtajan esitys oli että uusi hallitus käsittää vain neljä jäsentä, eli yksi paikka oli pudotettu pois. Kokouksessa sekä Kokoomuksella että SDP:llä oli heti antaa valmiit nimet keitä esittävät osakeyhtiön hallitukseen, eli tämä selän takana sovittu hallituksen valitseminen oli etukäteen tiedossa molemmilla puolueilla. Kun yritin kokouksessa kysyä asiasta, sain vastaukseksi vain syvän hiljaisuuden, ja tilanne meni kenties myös oman kokemattomuuteni vuoksi nopeasti ohi, ja nämä neljä nimeä nuijittiin osakeyhtiön hallitukseen. Kouvolasta kaksi naista SDP+Kok, ja Kotkasta kaksi miestä, SDP+Kok. Eriävän mielipiteen sentään sain päätökseen jätettyä.

Miksi näin toimittiin? Selän takana raukkamaisesti, kahden kesken sopien? Oliko syynä Perussuomalaisten nousu kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi maakunnassa, ja sen myötä Perussuomalaisille kuulunut hallituspaikka ei sopinut näille kahdelle vanhalle suurelle puolueelle jotka ovat tottuneet maakunnassa ja Kymsotessa hoitamaan asioita kahdestaan sopien, kuten tämäkin tapaus osoitti. Pelkäsivätkö he Perussuomalaisten sotkevan heidän ”juttunsa”?

Vai olinko syypää minä, henkilönä? Se että olen tämän lyhyen poliittisen urani aikana avannut poliittista päätöksentekoa, näitä kummallisia sopimuksia ja sovittuja ”maan tapoja” sosiaalisessa mediassa liikaa? Annanko äänestäjille liikaa tietoa siitä miten ja mihin heidän rahojaan tuhlataan? Olenko uhka näille poliitikoille jotka ovat tottuneet hoitamaan asiat pienessä ”sulle ja mulle” piirissään?

Jos näin on, niin koen että olen onnistunut. Olen onnistunut siinä mitä lupasin vaaleissa äänestäjille. Olen saanut kauan vallassa olleet poliittiset päättäjät huomaamaan ensimmäisen kauden Perussuomalaisten valtuutetun Pilkanmaasta. Olen saanut heidät huomioimaan ja näkemään näin paljon vaivaa hankaloittaakseen mahdollisuuksiani hoitaa luottamustehtäviäni äänestäjiltä saadun mandaatin mukaisesti. Eli todellakin olen onnistunut. Ja aion jatkaa samalla tiellä. Päätökset pitää tehdä avoimesti, niiden pitää kestää päivänvalo. Selän takana tehtävien kahden puolueen sopimusten ajan pitäisi olla kaukana takana.

Kun poliittinen urani joskus loppuu, aion edelleen kulkea kotikaupungissani pää pystyssä, katse vastaantulijoiden katseen kohdaten, hyvällä omatunnolla. Nöyränä mutta ei nöyristellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *